Televisio muuttanut lajien arvostuksia

Televisio muuttanut lajien arvostuksia

Toiset lajit ovat paremmin televisioon sopivia kuin toiset. Snooker biljardipeli sopii erityisen hyvin televisioon. Siinä toki auttaa hyvä selostus, joka saa katsoja arvostamaan oikeanlaisia suorituksia. Jossain vaiheessa Englannissa katsojista jopa 60%:ia oli naisia. Jopa naiskatsojalle hienoihin asuihin pukeutuneiden snookertähtien seuraaminen tuotti nautintoa.

Vastaavasti fyysinen kontaktipeli jalkapallo tai rugby – jääkiekosta puhumattakaan – ei varmaankaan helkyttele monen naisen heleimpiä kieliä. Jotkut naiset pitävät miestä, joka seuraa hulluna jalkapalloa jopa kauhistuttavana puolisona. Eräs englantilainen nainen kuvaili suhdettaan mieheensä lähes painajaismaiseksi. Mies toi kaverit kotiin lauantaisin katselemaan jalkapallopeliä. Nainen sai passailla koko porukalle. Miehen kaverit sitten aina puristelivat talon emäntää ohi mennen. Miehen mukaan ei haitannut, vaikka joku vanha koulukaveri pikkuisen puristeli vaimoa. Vaimo ei vaan saanut innostua siitä ja antaa asian mennä pidemmälle.

Naisten seksikkyys on myös mediaseksikästä

Naiset ihmettelevät sitä, miksi naisten jääkiekko ei ole kiinnostava laji. Samaan aikaan naiset tienaavat tenniksellä tai golfilla lähes yhtä paljon kuin miehet. Sekä tennis, että golf ovat lajeja, joissa naisellisuus jopa korostuu. Jääkiekossa sen sijaan naiselliset avut ovat tiukasti piilossa eikä vauhti tai taito ole lähelläkään miesten tasoa. Niinpä vain harva naisjääkiekkoilija pääsee tienaamaan rahaa.

Ensimmäisten Playboy-lehtien naisista monet olivat enemmän verhoiltu kuin tämän päivän naispuoliset pituushyppääjät, joiden pukua täytyy irrotella takapuolen vaosta hyppyjen jälkeen. Kuka sanoo, että naiset eivät ole jälkifeminismin kaudella esineellistettyjä olentoja.

Olikohan sillä jopa rasismia torjuvaa vaikutusta Mauno Koiviston kaudella, kun Ylen selostajat kuvailivat mehustellen amerikkalaisten mustien naispikajuoksijoiden asettumista lähtötelineisiin. Nykyään sellaista kuunneltaisiin herkemmällä korvalla. On muistettava, että vielä 1980-luvulla selostajat olivat miehiä.

Nykyään on muodikasta leikitellä rooleilla. Jopa naistoimittajia saatetaan pitää asiantuntijoiden kanssa jopa miesten jääkiekon väliaikastudiota toimittelemassa. Kaikki eivät hyvällä katsele kun miespuoliset selostajat tutkailevat liian tarkasti jalkapallopelaajien pohkeita ja pakaroita.

dante