Urheilutoimittajien rooli

Urheilutoimittajien rooli

Urheilu on jo pidemmän aikaa ollut merkittävässä asemassa paikallislehdissä. On selvää, että Turun Sanomien tilaajien eräänä perusteena on valita paikallinen lehti, Helsingin Sanomien sijaan, on urheilutoimitus. Sitähän piisaa. Maanantaisin on muuten suppeassa lehdessä useita sivuja urheilua. Toimittajia on riitettävä tekemään juttuja jääkiekosta aina vähemmän merkittäviin lajeihin. Toki kansa saa iltapäivälehdistä myös urheilujuttuja, mutta niissä katsellaan tapahtumia pääkaupunkikeskeisesti. Turun palloseuran, Tapparan tai Oulun Kärppien fani ei niistä saa fanitukselleen ravinnetta. Melkeinpä päin vastoin.

Taloudellisesti urheilutoimittajat ovat tuiki tärkeitä lehdille. Heidän arvostuksensa ei aina ole ollut yhtä korkealla tasolla muiden toimittajien keskuudessa. Urheilutoimittajien odotetaan hehkuttavan tapahtumia. Viileä analyyttisyys tappaisi lukijoiden kiinnostuksen.

Punssi Kukkosesta Tapio Suomiseen

Legendaarinen urheilutoimittaja Anssi Kukkonen sai itselleen lempinimen, Punssi Kukkonen, Se oli hankittu kiertämällä maailmaa. Välillä urheiluselostukset meinasivat jäädä väliin. Karmea partenkircheni sai uuden sivumerkityksen – Karmea kankkunen.

Asiavirheet ja töppäilyt ja pommiin nukkumiset eivät urheiluselostajaa pilaa. Melkein päin vastoin. Matti Kyllönen sekoili tyylillä puhumalla suuttimista, vaikka riittäisi, että tunnistaa pakoputken. Se ei haittaa. Tunteellinen hehkutus on tärkeintä. Meillä legendaarisena jääkiekko selostajana oli aikaisemmin Höyry Häyrynen. Sittemmin Antero Mertaranta on noussut ikoniseksi jääkiekkoselostajaksi. Hänen selostuksestaan jopa rahastetaan. Ennen riitti kun kuunteli höyryä radiosta ja piti television äänettömällä.

Sinivalkoiset äänet, kuten Paavo Noponen, ovat välittäneet kansalle urheiluhistorian merkittäviä käänteitä. He ovat tehneet suomalaisista urheilijoista sankareita. Tunnetilaa on usein haettu alkoholista. Liian usein voisi sanoa.

Tapio Suominen sai lopulta potkut työpaikastaan. Hänestä ei enää ollut selostamaan säännöllisesti. Emme tiedä tarkkaan kaikkia syitä, mutta hän oli välillä pitkään poissa masennuksen takia. Draaman kaari. Nousu, uho ja sitten tuho. Sympaattisia hahmoja on riviin laittaa. AA-kerhoille työsarkaa. Urheiluselostajien keskuudessa viinan kirot ovat tulleet tutuiksi. Matkustava elämäntapa ja halpa viina aikaisempina vuosina ovat varmaan ajaneet matkamiehiä pullon pariin.

Viime aikoina on tullut myös todellisia tilastoihin perehtyneitä selostajia tai kommentaattoreita televisioon. Ihmisen ei enää anneta alkoholisoitua ja jatkaa työssään pelkän kansansuosion siivittämänä. Tarvitaan asiapitoista porukkaa mukaan toimituksiin. Asiantuntijoita haetaan mukaan nykyään iso joukko.

dante