Tule mukaan liikkumaan!

Tule mukaan liikkumaan!

Suomalaisia on jo vuosikymmenten ajan kannustettu liikkumaan enemmän. Liikunta tekee ihmiselle hyvää ja auttaa jaksamaan elämän eri tilanteissa. Liikunta hoitaa mieltä ja kehoa, auttaa löytämään oikean hengitystekniikan, parantaa aineenvaihduntaa, kiinteyttää ja pitää painon hallinnassa. Milloin sinä harrastit viimeksi liikuntaa?

Minkälaista on hyvä ja riittävä liikunta?

Oletko koskaan pohtinut kuinka kauan liikuntasuorituksen tulisi päivittäin kestää? Verkosta löydät terveysasiantuntijoiden laatimat selkeät ohjeet päivittäiseen ja viikoittaiseen liikuntaan. Aikuiselle, eli 18–64-vuotiaalle henkilölle suositellaan viikoittain vähintään 2 tuntia ja 30 minuuttia reippaasti suoritettavaa kävelyä tai vaikkapa hölkkää. Vaihtoehtoisesti voit suorittaa jaksamisen mukaan viikoittain rasittavaa liikuntaa 1 tunnin ja 15 minuutin ajan. Mukavaa mieltä virkistävää liikuntaa pitäisi harjoittaa ainakin kolme kertaa viikossa.

Minkälaista liikuntaa reipas liikkuminen tarkoittaa? Ahkeraa liikkumista ovat muun muassa työmatkaliikunta, arkiliikunta, kävely, pyöräily, pihatyöt tai vaikkapa leikki ja lenkkeily koiran kanssa. Rasittavaan, mutta todella hyvää tekevään liikuntaan kuuluvat esimerkiksi juoksu, erilaiset pallo- ja mailapelit sekä aerobic että uinti. Kuntouintina tunnettu laji tekee erittäin hyvää sydämelle ja sitä järjestetään monilla paikkakunnilla. Oletko sinä jo tutustunut lajiin? Myös lyhyiden liikuntahetkien merkitys tekee ihmiselle hyvää. Säännöllinen liikunta parantaa sekä veren sokeri- että rasva-arvoja.

Kävelystä terveyttä ja voimaa

Päivittäin ihminen ottaa noin 2 000–5 000 askelta. Yleisesti suositellaan 10 000 askelta päivää kohden, joka auttaa ylläpitämään terveyttä. Kokenut liikunnan harrastaja osaa kuunnella omaa kehoaan, joten askelmäärä on yksilöllinen. Paljonko sinä henkilökohtaisesti liikut päivittäin? Enemmän vai vähemmän kuin suositellaan?

Aseta yksilöllisiä tavoitteita

Jokainen voi asettaa itselleen omia yksilöllisiä liikuntatavoitteita esimerkiksi käyttämällä askelmittaria. Askelmittari näyttää askelten määrän, joten voit realisesti suunnitella, paljonko askelia pitäisi päivittäin lisätä. Askelmittaria kannattaa ensin käyttää yhden päivän ajan, jos ei ole ennen askelmittaria käytänyt. Jotkut askelmittarin käyttäjät pitävät mittaria mukanaan esimerkiksi viikon tai kahden ajan ikään kuin ”mukavina liikuntakuureina.”

Harrasta arkiliikuntaa

Arkiliikunnan merkityksestä on kuullut jokainen. Jokainen päivä tarjoaa uuden mahdollisuuden liikunnan harjoittamiseen. Pihatyöt, kuten lehtien haravointi, ruohonleikkuu, puiden ja kukkien istutus sekä lumen luonti tekevät hyvää ja ovat arkiliikunnasta parhaimpia. Hienoa ja hyödyllistä arkiliikuntaa ovat myös marjojen ja sienten poimiminen, juoksulenkit ystävän, perheen tai koiran kanssa, erilaiset pallopelit kotona tai vaikkapa hyppynarulla hyppely ennen töihin lähtöä. Mahdollisuuksia on monia, minkälaista arkiliikuntaa sinä harrastat?

dante