Urheilun rehtiydestä

Urheilun rehtiydestä

Suomalaiset pitävät urheilua pitkälti rehellisenä toimintana ja tuomitsevat epärehelliset keinot. Paineet saada tuloksia johtivat siihen, että kaikki keinot otettiin täälläkin käyttöön, että saataisiin tuloksia. Tuloksena karmea paljastuminen vuoden 2001 Lahden mm-hiihtojen yhteydessä.

Jääkiekon voittamiskulttuuri ja snookerin herrasmieskulttuuri

Jääkiekko on suuresti fyysinen kontaktipeli. Niinpä on selvää, ettei siinä auta valittaa pienistä kolhuista. Lajiin liittyy kuitenkin sellaista piirrettä, että siinä pyritään voittaminen keinolla millä hyvällä. Mikäli tuomari ei huomaa jotakin virhettä, ei siitä myöskään kerrota itse vapaaehtoisesti. Usein myös pyritään saamaan hyötyä vilpillisistä teoista.

Tämän hetken eräs parhaista pelaajista – Sidney Crosby – on koko ajan valittamassa jopa filmaamassa. Hänen tapansa aloittaa on osin sääntöjen vastainen, mutta tuomareilla on useinkin liikaa kunnioitusta häntä kohtaan ja siksi häneen ei aina päde samat säännöt.

Useita tärkeitä jääkiekkopelejä NHL:ssä on ratkennut tavalla, että voittomaali olisi pitänyt hylätä. Nykyisin tuomiot voidaan haastaa videokameratarkistukseen.

Tässä on hyvä ottaa rinnalla snookerin herrasmieskoodisto. Eräs pelaaja oli menemässä satojen tuhansien puntien voittopalkinnon kilpailuissa yhden erän päähän voitosta. Hän itse kertoi tuomarille, että hänen paitansa oli osunut palloon – oli tapahtunut virhe. Hän hävisi ottelun, vaikka läpi menneellä vilpillä hän olisi päässyt erän päähän voitosta. Hänen häviöönsä sisältyi siis voitto. Kun vastustaja koputti liidulla omaa keppiään osoittaakseen kunnioitusta rehellisyydestä, myös fanien arvostus nousi.

dante