Eri urheilulajien laittaminen järjestykseen sen suhteen mikä on paras, on vaikea tehtävä. On kuitenkin selkeästi nähtävissä, että jalkapallo on lajeista kaikkein suurimmassa suosiossa maailmanlaajuisesti tarkasteltuna. Asia ei ole kuitenkaan kiistaton, sillä USA:ssa jalkapalloa ei pahemmin seurata paikallisten toimesta. Se on enemmän naisten – soccer mom – laji siellä.
Aasiassa ihmiset valvovat yökaudet saadakseen seurata Espanjan liigan ja valioliigan pelejä. Suomen jalkapallo on ollut suhteessa hienoisessa alavireessä sitten Jari Litmasen ja Sami Hyypiän aikojen. Siitä huolimatta jalkapallo on erittäin suosittu televisiolaji myös Suomessa. Timo Soinin oloiset ja kokoiset penkkiurheilijat kannattavat kuka mitäkin valioliigajoukkuetta.
Vanhemman polven ihmisille, jotka muistavat 1970-luvun alun, West Ham oli eräs suosittu seura. 1970-luvun lopulla jalkapalloa seuraamaan alkaneet alkoivat kannattamaan Liverpoolia tai Manchester Unitedia. Siinä se meni se lauantai ilta. Viideltä alkoi valioliigan peli ja loppuillan vanhemmat katselivat lauantaitansseja. Kai siinä jotkut uutiset oli välissä.
Synkempää taisi olla 1960-luvulla, jolloin Lasse Lehtisen kaltaiset idealistit kuuntelivat ulkomaalaisia lähetyksiä radiosta, että saivat kuulla uusinta musiikkia lännestä. Toisaalta siinä oli aikaa pelailla itse pelejä pihalla ja sulatella lauantaisen valioliigapelin uusimpia kikkoja.
Suomalaisena moni haluaisi ajatella, että riittää, että jääkiekko on seurattu laji Pohjois-Amerikassa. Tässä voi törmätä pettymyksiin Kanadaa lukuun ottamatta. Yhdysvalloissa ei ole aina helppoa saada edes urheilubaarissa jääkiekkoa ruutuun. Florida on tietenkin oma lukunsa, jossa asuu eläkeläisiä ympäri mannerta. Heitä varten luonnollisesti laitetaan toivomusten mukaan pelejä näytille.
Muualla maassa, joissa jääkiekko ei ole niin perinteinen voi joskus käydä jopa niin, että yleisö vaatii oman pakkakuntansa koripallopelejä joka ruutuun. Tunnetut jääkiekkopersoonat muistelevat, että vielä 1980-luvulla saattoi joutua kuuntelemaan jääkiekon finaalipelejä auton radiosta, koska baarissa ei suostuttu näyttämään edes Stanley Cup- finaalia suorana.
Tässä suhteessa jalkapallo on paremmassa roolissa. Voisi sanoa, että USA:n suurissa kaupungeissa on joitain brittien pitämiä pubeja, jotka näyttävät valioliigan pelejä. Myöskin meksikolaiset seuraavat jalkapalloa.
Jäätä ei kaikkialla maailmassa ole
Suomen kansa rakastaa jääkiekon pelaajia. Kun menemme pohjoismaiden ja Pohjois-Amerikan ulkopuolelle, ei jääkiekkoilijoita tunne juuri kukaan. Indonesiassa saa satojen kanavien televisio paketin parilla kymmenellä eurolla. Mukana on useita urheilukanavia, jotka näyttävät jääkiekkoa useamman pelinkin verran aina aamuisin sikäläistä aikaa. Paikallisille jääkiekon näkyminen ei varmaan ole syy maksaa mitään. Paketista maksetaan jalkapallon ym. ohjelman takia.
On perusteltua puhua kuningas Litmasesta. Sen verran tunnettu persoona hän oli 2000-luvun alussa vaikkapa Aasiassa. Kun mainitsi Suomen niin miltei jokaiselle tuli mieleen Litmasen nimi, vaikkei hän päässyt edes edustamaan Suomen paidassa arvokisoissa. Euroopassa maine tuskin on olut sen vähäisempi. Yhdysvalloissa Litmasella ei liene sen suurempaa arvoa julkkiksena. Kun puhutaan maapallon miljardeista ihmisistä, niin jalkapallo on selkeä ykköslaji.
Intialaisia on mennyt opiskelemaan Yhdysvaltoihin ja osa on oppinut siellä seuraamaan jopa jääkiekkoa. Kun katselee Suomessakin niin melko harva intialainen pelaa jääkiekkoa. Pakistanilaiset, intialaiset ja bangladeshilaiset pelaavat itse krikettiä. Tätä näkee vaikkapa Hakunilan kentällä. Heillä on jopa omat liigansa Suomessa. Viime aikoina on noussut esiin joitakin intialaisia jääkiekkoselostajia, jotka ovat seonneet täysin vaikkapa Tampa Bayn Kucherovin upeista maaleista.