Opas oikeanlaisten vaelluskenkien valitsemiseen

Opas oikeanlaisten vaelluskenkien valitsemiseen

Vaellus, toiselta nimeltään retkeily on monen suomalaisen suosima harrastus, jossa keho saa liikuntaa ja mieli lepää. Luonnossa liikkuminen on monelle tapa rauhoittua ja irrottautua arjesta. Vaellus eroaa pelkästä luonnossa liikkumisesta siten, että vaeltamiseen voi liittyä useiden tuntien kestävän patikoinnin lisäksi myös reitin varrella yöpymistä ja ruokailua. Lyhimmät vaellusreitit ottavat usein muutamasta tunnista puoleen päivään, kun taas vaativimmat reitit ovat usean päivän tai jopa viikkojen mittaisia vaelluksia vaikeissakin olosuhteissa. Kotimaamme upeiden maisemien lisäksi myös monet ulkomaan kohteet kuten Argentiinan ja Chilen Patagonia, Espanjan Camino de Santiago ja Norjan vuonot tarjoavat kiehtovia vaellusreittejä seikkailunhaluisille retkeilijöille.

Oli kyseessä sitten aloitteleva vaeltaja, harrastelija taikka ammattilainen, onnistuneen vaelluskokemuksen yksi tärkeimmistä elementeistä on oikeanlainen varustus ja tämän varustuksen keskipisteenä ovat oikeanlaiset vaelluskengät. Niinkin pieni virhe kuin huonosti istuvat vaelluskengät voivat saada aikaan rakkuloita ja hiertymiä, jotka vaelluskokemuksen pilaamisen lisäksi tekevät patikoinnista kivuliaan. Esittelyssä seuraavaksi muutamia neuvoja, miten voit tunnistaa ja löytää itsellesi oikeanlaiset vaelluskengät.

Laatu maksaa

Valitettava tosiasia pätee myös oikeanlaisten vaelluskenkien hankinnassa, laatu maksaa. Laadukkaimmista vaelluskengistä tulisi olla valmis maksamaan satoja euroja, mutta oikein huollettuina niiden kestävyys ja laadukkuus tulee palvelemaan sinua vuosikausia, käytit kenkiä sitten satunnaisesti taikka päivittäin. Ja ketkä olisivatkaan parempia vaelluskenkien asiantuntijoita kuin vuonojen paratiisista tulevat norjalaiset? Jo lähes sadan vuoden kokemuksen omaava Viking-mallisto tarjoaa saappaita ja kenkiä, jotka on suunniteltu nimenomaan pohjoismaiseen ilmastoon kestämään niin vettä, lunta kuin kylmyyttä. Nämä kestävät, hengittävät ja laadukkaat materiaalit nostavat kuitenkin usein tuotteen hintaa, mutta vaelluskenkien hintoja ei kannata säikähtää, sillä hinta-laatu -suhde on lähes aina oikea.

Valitse vaelluskengät ilmaston mukaan

Ota huomioon aina vaelluskenkiä etsiessä niiden tarjoamat ominaisuudet, tässä tapauksessa esimerkiksi Gore-Tex -materiaali. Gore-Tex on PTFE-muovista valmistettu veden- ja tuulenpitävä mikrohuokoinen kalvo, jota käytetään nykyisin lähes kaikissa vähänkin laadukkaammissa urheiluvaatteissa ja -kengissä. Veden- ja tuulenpitävyydestä huolimatta Gore-Tex -materiaali myös hengittää ja eristää hikeä erinomaisesti. Tällaiset vaelluskengät sopivat siis mainiosti kosteisiin kevät- ja syysvaelluksiin. Thermo-ominaisuuden omaavat vaelluskengät taas sopivat erinomaisesti koviinkin pakkaskeleihin. Muista myös tarkistaa, että talvivaellukseen hankituissa kengissä on erinomainen pito (UGC-tekniikka eli Ultimate Grip Concept), joka vähentää liukastumisen riskiä.

Huomio oma jalanmuotosi

Kuten juoksukengissä, myös vaelluskengissä on tärkeää huomioida omat tarpeet ja erityisesti oman jalan muoto. Vaikka tuhansien käyttäjien suosittelema testivoittaja olisi tällä hetkellä jalassasi kokeiltavana, mutta se ei tunnu hyvälle, älä osta sitä. Jos kenkä tuntuu äärimmäisen epämukavalta jo sovitusvaiheessa, se tuskin mukautuu jalkaasi ajan kuluessa. Vaelluskenkien materiaali on suunniteltu kestäväksi ja tukevaksi, eikä sen tulisi venyä käytössä. Vaelluskenkiä sovittaessa ei siis kannata ostaa liian pientä, ei liian suurta, ei liian tiukkaa eikä liian löysää mallia. Ainoa poikkeus on talvivaellukseen suunnitellut vaelluskengät, joissa kannattaa laskea paksummalle sukalle muutama millimetri lisää tilaa. Mitä pitempiä matkoja suunnittelet vaeltavasi, sitä tärkeämpää on panostaa aikaa ja rahaa oikeanlaisten vaelluskenkien löytämiseen, sillä pitkällä aikavälillä vääränlainen kenkä voi jalkojen väsymisen lisäksi säteillä kipuna jopa selkään ja niskaan saakka.

dante