Golf sopii kaikille

Golf sopii kaikille

Golf ei ole urheilulajeista ehkä kaikkein menevin ja jännittävin perinteisessä mielessä, mutta golf on harrastuksena ja lajina aikalailla kaikenlaisille liikkujille sopiva. Golfia lajina myös seurataan tiiviisti siitä kiinnostuneiden toimesta, ja pelien seuraaminen on lajin tuntevalle katsojalle todellakin jännittävä kokemus. Golfin parissa järjestetään paljon erilaisia turnauksia, joita voi seurata. Laji palasi myös yhdeksi olympialajiksi oltuaan vuosia poissa.

Golf on monen mielikuvissa rikkaiden vanhojen miesten harrastus, jota hädin tuskin voi edes liikuntamuodoksi, saati sitten urheiluksi kutsua, mutta viime vuosien aikana laji on kasvattanut suosiotaan myös nuorempien keskuudessa. Golf on monipuolinen laji, jota harrastamalla saa ehdottomasti hyvää perusliikuntaa, ja lisäksi lajissa pääsee käyttämään myös monilla tavoin muita taitoja, kuten koordinaatiokykyä ja tarkkuutta.

Mitä golf siis on? Yksinkertaistettuna se on laji, jota pelataan lyömällä pientä valkoista palloa metallimailalla kohti koloa, eli lajin niin sanottua maalia. Tavallisesti golfradalla on 9 tai 18 reikää, ja nämä tulisi käydä läpi käyttämällä mahdollisimman vähän lyöntejä. Peliä vaikeutetaan asettamalla erilaisia esteitä radalle, jolloin pallon saaminen koloon onkin haastavampaa. Lisäksi golfkentät ovat usein isoja, ja etäisyydet lyöntipaikan ja reiän välillä voivat olla hyvinkin suuria, joten laji on niin fyysisesti kuin myös älyllisesti haastava. Monilla kentillä on käytössä golfkärryjä, joiden avulla siirrytään reiältä toiselle, mutta kävelyltä ei lajissa voi välttyä mitenkään. Golf on siis hyvää perusliikuntaa kaikenikäisille ja -kuntoisille pelaajille.

Lajin aloittaminen on melko yksinkertaista, tosin et pääse suoraan kentälle pelaamaan, vaan ensin on suoritettava niin sanottu green card, joka on siis golfissa käytettävä kortti, jolla taataan, että pelaaja tuntee pelin ja kentän säännöt. Green card on suoritettavissa golfklubin toimesta, ja klubit järjestävät myös aloitteleville pelaajille kursseja niin pelaamisen säännöistä ja etiketistä, kuin myös itse pelaamisessa. Ilman green cardia ei ole mahdollista pelata suurimmalla osaa golfkentistä, joten sen suorittaminen on näin ollen lähes pakollista, ainakin mikäli haluaa pelata parhaimmilla kentillä. Itse kokeeseen kuuluu kaksi osa-aluetta, joilla testataan tietoja ja pelitaitoa. Kirjallinen koe sisältää kysymyksiä pelin säännöistä sekä etiketistä ja pelikokeessa valmentaja arvio pelaajan taidot kentällä. Jos kokeen läpäisee, saa alotustasoitukseksi automaattisesti 54. Tasoitus vaihtelee pelaajan tason mukaan, ja joillakin kentillä saattaa olla rajoituksia sen suhteen, miten hyvä tasoituksen on oltava, jotta siellä saa pelata.

Golf ei ole myöskään niin kallis lajina kuin moni olettaa, sillä jäsenyyden golfklubille voi saada täysin samaan vuosihintaan kuin vaikkapa kuntosalille. Lisäksi golfiin tarvittavat varusteet ovat saatavissa hyvinkin edullisesti, mikäli ei halua käyttää rahaa uusiin mailoihin ja Ralph Laurenin golfvaatteisiin. Lajiin saa toki upotettua sievoisen summan rahaa niin halutessaan, mutta esimerkiksi välineitä voi ostaa käytettynä, sekä varsinkin aloittelijan kannattaa lajia kokeillessa harkita välineiden vuokraamista ostamisen sijaan – näin mailat eivät jää kodin nurkkiin pölyttymään, jos laji ei sittenkään ole itselle sopiva.

On siis aika unohtaa vanhat pinttyneet ajatukset golfista ja kokeilla itse, olisiko se sopiva laji. Ennen kun lähdet mailakaupoille, kannattaa toki katsoa vaikkapa muutama peli televisiosta, jotta tietää hieman, mistä pelissä oikeastaan onkaan kyse.

dante