Urheilu on bisnestä

Urheilu on bisnestä

Urheilla voi vaikka ilmaiseksi, mutta urheilu on myös alati kasvava liiketoiminnan ala. Kokonaisuudessaan urheilualan vuosittainen arvo on noin 500 miljardia euroa. Merkittävän osan tästä kakusta kattavat urheilun mediaoikeudet, kuten olympialaisten ja jalkapallon maailmanmestaruuskisojen televisiointioikeudet. Jalkapallo on tietenkin kuningaslaji myös bisnestä ajatellen, eikä muita lajeja voi oikein edes verrata sen voimaan. Muita merkittäviä lajeja ovat baseball, koripallo ja formulat. Ala kasvaa nopeammin kuin koskaan aikaisemmin!

Penkkiurheiljat ryntäävät saleille

Tavalliselle kansalle penkkiurheilu ei kuitenkaan enää riitä, vaan myös kuntoilu on kasvava a bisnes. Aikaisemmin oli riittävää kuulua johonkin aivan tavalliseen urheiluseuraan tai harrastaa liikuntaa muutoin vapaa-ajallaan, mutta yhä useammalle kuntoilu merkitsee myös muodikkuutta. Kuntokeskukset kilpailevat asiakkaistaan yhä kiivaammin ja pyrkivät tarjoamaan yhä kiinnostavampia liikuntapalveluita markkinoille.

Ajan hermolla pysyminen vaatii panostamista. Ei ole ollenkaan sama, missä kuntokeskuksessa tai urheiluseurassa liikkuu. Sosiaalinen media on täynnä kuvia poseeraavista kuntoilijoista, joilla täytyy tietenkin olla yllään parhaimpia merkkivaatteita, kuten UnderArmour, Adidas, Reebok ja Nike. Aikaisemmin urheilussa kilpailtiin paremmuudesta vain puhtaiden suoritusten osalta. Enää ei riitä olla nopein, vahvin tai taitavin, vaan pitää myös näyttää hyvältä. Osa harrastajista päätyy ottamaan rahoitusta, jotta he voivat kilpailla kuntokumppaneiden kanssa paremmuudesta. Nopein tapa saada itselleen sopiva rahoitus on käyttää netin sivustoja, joilla voi kilpailuttaa lainahakemuksensa. Sambla on yksi suosituimmista palveluista kilpailuttaa lainansa netissä. Vieraile Samblan sivuilla tästä ja löydä itsellesi paras lainatarjous, jonka avulla voit toteuttaa urheilulliset unelmasi.

Vapaaehtoistoiminnasta liiketoimintaan

Monet perinteiset vapaaehtoiseen järjestötoimintaan perustuneet lajit ovat urheilun ammattimaistumisen myötä alkaneet tarjota palveluja myös liiketoiminnan muodossa. Yhä useampi ihminen on valmis maksamaan siitä, että urheiluseura maksaa palkkaa ammattitason valmentajille, joten urheiluharratusten kustannukset ovat jopa kolminkertaistuneet tällä vuosituhannella, mistä Yle on uutisoinut elokuussa 2017.

Leena Harmimon vetämän työryhmän vuonna 2016 tekemän selvityksen mukaan yhden lapsen liikuntaharrastus maksaa vanhemmille keskimäärin tuhansia euroja vuodessa. Jääkiekko on poikien keskuudessa suosituin harrastus, ja sen kustannukset nousevat keskimäärin noin 3 000 euroon vuodessa. Perinteiset tyttöjen suosimat harrastukset ovat myös kallita, sillä esimerkiksi taitoluistelulle tulee hintaa jopa yli 5 000 euroa vuodessa ja ratsastukselle keskimäärin kymppitonni mutta jopa 50 000 euroa vuodessa. Aktiivisesti kilpailevien nuorten harrastuksen hintaa yleensä jopa tuplaantuu keskivertoiseen harrastajaan nähden.

Pääsyynä hintojen nousuun on varakkaampien vanhempien halu saada lapsilleen yhä laadukkaampaa harrastustoimintaa. Vanhemmat vaativat seuroilta yhä korkealuokkaisempia harjoitustiloja, kokeneempia valmentajia ja kalliita turnaus- ja koulutusmatkoja ulkomaille. Eri lajeissa tietenkin vaaditaan erilaisia asioita.

Vastapainoksi uusia mahdollisuuksia edullisemmin

Jokainen ymmärtää nämä luvut nähdessään, ettei jokaisella perheellä ole millään varaa tällaisiin hintoihin. Edellinen urheiluministeri Sanni Grahn-Laasonen asetti tästä syystä työryhmän kehittämään harrastustakuuta, jonka tarkoituksena on antaa jokaiselle lapselle ja nuorelle mahdollisuus harrastaa haluamaansa lajia.

Monet kunnat tarjoavat myös liikuntaa matalan kynnyksen periaatteella, eli kaikki lajit on tarkoitus tuoda jokaisen ulottuville. Hyvänä mallina toimii Helsingin kaupungin järjestämät hyvin edulliset tai jopa täysin ilmaiset liikuntakurssit niin lapsille kuin nuorille aikuisillekin. Tarjonnasta löytyy lajeja monipuolisesti, mm. kamppailulajeja, kiipeilyä ja palloilulajeja.

Kuten mikä tahansa muukin ala, myös urheilu siirtyy tulevaisuudessa mobiiliin. Lataamalla sovelluksen älylaitteelleen pääsee harrastamaan lähes mitä tahansa urheilulajia. Esimerkiksi Helsingin Sanomat kertoi jo elokuussa 2015, että suomalainen nettijoogaa tarjoava yritys Yoogaia kiehtoo sijoittajia tulevaisuuden harjoitusmuotona.

dante